Папа і прем’єр-міністр Іспаніі

10 червня 2010 в Ватикані пройшла зустріч між Апостольською Столицею та урядом Мадриду - Бенедикт XVI зустрівся з прем’єр-міністром Іспанії Хосе Луіса Родрігеза Сапатеро. Коли Папа під час привітання заговорив іспанською, керівник уряду відповів: «У Вашої Святості добра вимова, - і додав, - Тут, у Ватикані, багато іспанців. Прем’єр зустрівся також з держсекретарем Ватикану кардиналом Тарчизіо Бертоне та керівником дипломатії архиєпископом Домініком Мамберто.
Прес-бюро Ватикану повідомило, що співрозмовники ділились поглядами на тему Європи, економічної кризи та ролі етики, також було обговорено ситуацію Центральної Америки і Карибів та проблеми Близького Сходу.
«Було порушено питання двосторонніх відносин, а також поточних справ, якими цікавиться Церква в Іспанії, зокрема, презентації нового закону про свободу релігії, святості життя від зачаття та значення освіти», - оголошено у Ватикані.
Хосе Луіс Родрігес Сапатеро народився 4 серпня 1960 року в місті Вальядоліді (Кастілія-Леон). Під впливом батьків, переконаних соціалістів, він рано захопився лівоцентристськими ідеями і вже в 1976 році вступив в Іспанську соціалістичну робочу партію (ІСРП). після терактів 11 березня 2004 року, правляча Народна партія частково втратила авторитет в суспільстві, і 14 березня 2004 року ІСРП під керівництвом Родрігеса Сапатеро отримала перемогу на загальнонаціональних виборах.У квітні 2004 року Сапатеро сформував кабінет міністрів. Після перемоги соціалістів Іспанія дещо змінила свій зовнішньополітичний курс, відмовившись від колишньої односторонньої орієнтації на США і пішовши на зближення з Європою. 9 березня 2008 на парламентских виборах Соціалістична партія отримала відносну більшість в парламенті і змогла втримати владу. 11 квітня 2008 року Хосе Луїс Сапатеро був вдруге затверджений на посаді прем'єра.

Сапатеро запевнив Ватикан у максимальній готовності свого уряду у підготовці до візиту Бенедикта XVI, що планується на листопад. Під час цього паломництва Папа освятить відомий собор Sagrada Familia у Барселоні. Також прем’єр-міністр сказав, що країна готується до Всесвітнього Дня Молоді у Мадриді у 2011 році, у якому візьме участь Папа Римський.

За зустріччю прем’єра Іспанії та Папи уважно спостерігали ЗМІ. В Іспанії досить натягнуті стосунки між соціалістичним урядом та Єпископатом. У країні тривають дискусії на тему абортів та легалізації одностатевих зв’язків.
Нагадаємо, цього року в Іспанії легалізували аборти. Законопроект, ухвалений парламентом, висунув прм’єр-міністр Сапатеро. Він був негативно сприйнятий католицькими єпископами країни, які попередили, що жоден член законодавчого органу влади, який є католиком, не міг проголосувати за такий закон із чистою совістю. На початку березня король Іспанії підписав підписав цей закон. Багато іспанців були розчаровані таким рішенням монарха. Новий закон також дозволяє робити аборти дівчатам до 16-ти років без згоди і відома батьків.
У той же час Сапатеро не уникає контакту з Церквою і Папою.Вже 21 червня 2004 року, тобто через два місяці після призначення прем'єр-міністра, його прийняв Іван Павло II, в липні 2006 року він зустрівся з Папою Бенедиктом XVI у Валенсії, де відбувалася V Всесвітня зустріч сімей.Нинішній візит до Ватикану є першим зі сторони глави Іспанського уряду. Перед цим Бенедикт XVI приймав короля Хуана Карлоса I та Королеву Софію - 5 вересня 2005, і їхню дочку Христина - 19 вересня 2008.

за матеріалами SDM